HTML

hrblog

Minden ami az álláskeresőt, munkavállalót, munkáltatót érdekli. Lehetőleg közérthetően segítünk eligazodni a szabályok világában. Rávilágítunk anomáliákra, véleményezünk trendeket, más megvilágításba helyezünk híreket.

Friss topikok

  • Wickosean: Természetesen meglehet érteni a feleket, de sajnos itt nem két emberről van szó! Azt várjuk, hogy ... (2013.04.12. 17:16) A munka értéke
  • OTRB: Hát, a munkaerőpiac is piac, és - mint ebben a korban minden piacon - egyre kevésbé érvényesülnek ... (2012.04.25. 14:30) Személyi asszisztenst keresek ( nagyon személyes célokra ).
  • OTRB: Azóta az változott, hogy ez a fizetési kötelezettség a kölcsönzött állományi létszámra is vonatkoz... (2012.02.24. 15:13) Rehabilitációs hozzájárulás
  • OTRB: Segíteni kell. Ez nem lehet kérdés. A kérdés csak az, véleményem szerint, hogy hol húzódnak a hatá... (2012.02.24. 14:48) Segítsek, vagy ne?

Linkblog

A munka értéke

2013.04.10. 15:08 HRblog

Olyan téma foglalkoztat, ami nagyon időszerű ebben az értékvesztett valóságban. Több álláskereső véleményével találkoztam az utóbbi hónapokban a bérigény és egyáltalán a bérszínvonallal kérdésével kapcsolatban. 

A vélemény röviden összefoglalva:

" Azért alacsonyak a munkabérek, mert vannak olyanok, akik elvállalják egyre kevesebbért. Nem lenne szabad nevetséges összegekért elvállalni a munkát. Össze kell fogni a munkavállalóknak, álláskeresőknek. "

Így van. Nincs vita. Elvállalják. A bérek viszont nem ezért alacsonyak.  

Valamit le kell szögeznünk. Az álláskeresők és a munkaadók közötti kereslet-kínálatot konkrétan munkaerőpiacnak nevezzük. PIAC! Ahol annyit ér az ember munkaereje, amennyit adnak érte. Tudjuk, hogy az állam valamennyire beleszól ebbe a folyamatba a minimálbérrel, a támogatott munkanélküli csoportok előnybe helyezésével. De mégiscsak egy piac. Kereslet, kínálat. Ezen a piacon a kereskedő-munkavállaló addig megy le az értékével, amíg meg nem kapja az áhított munkát és ezáltal a kenyerét. Szó szerint. Minden ember életében eljön az a kényszerű pillanat amikor mindegy mennyi, csak legyen, mert különben nem tudja befizetni a számlát, nem tud enni, még rosszabb esetben nem tud gondoskodni a családjáról, gyerekeiről. Nem hiszem, hogy elítélhető azért, mert mindenáron jövedelemhez akar jutni. Természetesen vannak olyan ágazatok, szakmák, ahol egy szakember diktálhatja a feltételeket. Mert abban az esetben más a kereslet-kínálati arány. Sajnos ma nem... és azt hiszem "holnap" sem ez a jellemző, hanem a kényszerűségből, bármit elvállalok, bármennyiért hozzáállás. Megértem. Értse meg mindenki!

Elítélhetők a munkáltatók? Az egyéni vállalkozók, Kft-k, nagy vállalatok, hogy igyekeznek alacsonyan tartani a bérköltséget? Nem. Bele kell vágni vállalkozásba és akkor azonnal megérti mindenki. Gazdálkodni akarnak, megélni, csődöt elkerülni, vagy éppen fejlődni, profitot elérni. Ezért vállalkoznak. Legalább foglalkoztatnak. Közben nyögik a mértéktelen terheket, amelyek feneketlen zsebekbe mennek.

Valaki csak tehet erről az egész nyomorúságos helyzetről. Igen. Ebben sincs vita. Mi vagyok a felelősek. Amiért nem vállaljuk fel a döntést, vagy nem megfelelően döntünk az életünket irányítókról.

Azért, ha valaki vitázni akar, csak nyugodtan. :) 

1 komment

Címkék: munka gazdaság kormány járulék válság állás szociális minimálbér munkanélküli költség munkahely munkaerőpiac vállalkozók foglalkoztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://hrblog.blog.hu/api/trackback/id/tr825215195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wickosean 2013.04.12. 17:16:30

Természetesen meglehet érteni a feleket, de sajnos itt nem két emberről van szó!
Azt várjuk, hogy a vezetőink munkahelyeket teremtsenek?
Vagy kimenjünk külföldre dolgozni?
Nem!
Nem könnyű a probléma megoldása, főleg magyarként átgondolva.
Az összefogás!
Na ebben nem vagyunk profik! Szakembereink kiöregednek és maradnak,a mindenhez értő gányolók.
Magyarországon a munkaviszony=a szegénységgel.
Európa nyugati felében szakmával rendelkezők, bérükből normális életvitelt folytathatnak.
-A vállalási árak, esetenként itthon drágábbak!
Azt a sok rejtett pénzleeresztő csatornát kellene megszüntetni. Nem hagyni az alvállalkozók, újabb alvállalkozók és azok alvállalkozói köröket kialakulni.(persze a munkavégző nem kap pénzt a munkáért)
Európában a rendőrség foglalkozik az ilyen esetekkel és az ottani hatóságok akár be is zárják a vállalkozást, ha a dolgozó nem kapja meg a bérét. Itthon jobb esetben sajnálkoznak.
süti beállítások módosítása