HTML

hrblog

Minden ami az álláskeresőt, munkavállalót, munkáltatót érdekli. Lehetőleg közérthetően segítünk eligazodni a szabályok világában. Rávilágítunk anomáliákra, véleményezünk trendeket, más megvilágításba helyezünk híreket.

Friss topikok

  • Wickosean: Természetesen meglehet érteni a feleket, de sajnos itt nem két emberről van szó! Azt várjuk, hogy ... (2013.04.12. 17:16) A munka értéke
  • OTRB: Hát, a munkaerőpiac is piac, és - mint ebben a korban minden piacon - egyre kevésbé érvényesülnek ... (2012.04.25. 14:30) Személyi asszisztenst keresek ( nagyon személyes célokra ).
  • OTRB: Azóta az változott, hogy ez a fizetési kötelezettség a kölcsönzött állományi létszámra is vonatkoz... (2012.02.24. 15:13) Rehabilitációs hozzájárulás
  • OTRB: Segíteni kell. Ez nem lehet kérdés. A kérdés csak az, véleményem szerint, hogy hol húzódnak a hatá... (2012.02.24. 14:48) Segítsek, vagy ne?

Linkblog

Mit válassz? ( Szakképzés, vagy diploma? )

2010.03.30. 10:00 HRblog

A legkönyebb sablonos kezdet a "napjainkban". Nem szeretem a sablonokat, de most tényleg ide illik. Miért nincs olyan fordulat, hogy: "jövőnkben"? Akkor így kezdhetném a modatot. Jövőnkben a legnagyobb probléma a képzés. Ontjuk a diplomás  munkanélkülieket és nincs aki termeljen. Ezt az állítást nyilván cáfolná a három műszakban dolgozó gyári munkás. Mondjuk úgy, hogy nem elég. Ez abszolút helytálló.

Miért probléma ez? Mert igény van rá. A munkaerőpiacon nagy kereslet van olyan "egyszerű" szakemberekre, mint lakatos, forgácsoló, esztergályos, hegesztő. Egyáltalán általában fémmegmunkálás. Nagy szükség van villanyszerelőre, asztalosra többek között. Sorolhatnám még, de nem ez a célom. Pedig, ha lenne elegendő szakember, akkor ő maga vígan megélhetne, gyarapodna. A vállalkozás is gyarapodna. Az ország gazdasága is gyarapodna.

Az okai? 

  • Nincs megfizetve a fizikai munka,

Nem kell magyaráznom. Sajnálatos.

  • Sokáig nem volt megfizetve a szakmunka.

A második azért szorul magyarázatra, mert ma már többnyire igen. A szakmunkát ma már megfizetik. Talán még nem eléggé, de a hozzáértő szakemberek jövedelme emelkedőben van.

  • Mindannyiunk környezetében megtaláljuk a sikeres vállalkozót, ügyvédet, bróker/bankárt, orvost, stb. aki kevés munkával sok pénzt keres és közben nem koszolja össze magát. ( azt hiszzük )

A harmadik ok? :) Sokan hiszik azt, hogy a csábító külsőségeket könnyű megszerezni. Elárulom. Tisztességes úton nehéz. Nyakkendőben is lehet izzadni.

  • A nemzet érdeke a képzés. Tanult néppel lehet kiemelkedni. ( Részben igaz. )

A negyedik. Abszolút igaz. Ne legyen analfabéta senki! De nem lehet mindenki kommunikáció szakos diplomás. Már így is agyon kommunikáljuk az életünket. Legyen annyi, amennyire szükség van!

  • Elszegényedett melós réteg, akik évtizedeket húztak le ugyanabban a szakmában és csak tengődnek.

Az ötödik. Elkeserítő. Hibáztathatjuk a régi, rossz rendszert, a jövő tervezés hiányát, az egyéni balsorsokat. Az biztos, hogy sajnos borzasztóan kevés követendő példát láthat egy fiatal, amiért érdemes lenne a kétkezi munkát választani.

  • A képzésben tapasztalható kereslet-kínálat rossz kifordítása ( lentebb magyarázom ).

Hatodik a képzés. Az oktatási intézmények, a rendszer, az oktatásra szakosodott válallkozások a tanulni vágyók igényeit próbálják kielégíteni. Nem létező munkahelyekre képeznek a fejkvóta miatt. Egy oktatási intézménynek elemi érdeke a tanulni vágyok igényeit kielégíteni. Különben más iskolát választ. Ebben a folyamatban egyetlen pozitívum van. A tanulni vágyás. Kidobott pénz minden résztvevő számára nem létező munkahelyre képezni. Nekünk, adó- és járulékfizető állampolgároknak fájdalmas leginkább. Mi tartjuk el őket.

Nem tudom a megoldást. Csak reménykedem abban, hogy lesz olyan kormány, lesz olyan erős, hozzáértő minisztériumi vezetés, melynek lesz bátorsága megreformálni a rendszert és helyre állítani az egészséges kereslet-kínálati arányt.

Én a szaktudás megszerzését javaslom a környezetemben élő, érdeklődő fiataloknak. Legyen az szakmunkás képzés, vagy diploma.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gazdaság hr kormány iskola szakképzés diploma képzés munkaerőpiac jövedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://hrblog.blog.hu/api/trackback/id/tr481880132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása