HTML

hrblog

Minden ami az álláskeresőt, munkavállalót, munkáltatót érdekli. Lehetőleg közérthetően segítünk eligazodni a szabályok világában. Rávilágítunk anomáliákra, véleményezünk trendeket, más megvilágításba helyezünk híreket.

Friss topikok

  • Wickosean: Természetesen meglehet érteni a feleket, de sajnos itt nem két emberről van szó! Azt várjuk, hogy ... (2013.04.12. 17:16) A munka értéke
  • OTRB: Hát, a munkaerőpiac is piac, és - mint ebben a korban minden piacon - egyre kevésbé érvényesülnek ... (2012.04.25. 14:30) Személyi asszisztenst keresek ( nagyon személyes célokra ).
  • OTRB: Azóta az változott, hogy ez a fizetési kötelezettség a kölcsönzött állományi létszámra is vonatkoz... (2012.02.24. 15:13) Rehabilitációs hozzájárulás
  • OTRB: Segíteni kell. Ez nem lehet kérdés. A kérdés csak az, véleményem szerint, hogy hol húzódnak a hatá... (2012.02.24. 14:48) Segítsek, vagy ne?

Linkblog

Akárhány új munkahely.

2012.08.28. 11:35 HRblog

Egymillió új munkahely 10 év alatt. 1,5 millióval új munkahely a következő években. Ilyen kijelentések, ígéretek látnap napvilágot a sajtóban politikusoktól. Nem is érdekel ki, melyik párt szókimondója, vezetője mondja el.

Ami a lényeg: Életképtelenek vagyunk és leszünk, ha továbbra is kevesebb ember tart el többet. Ennyi. Ezért kellenek az új munkahelyek. De nem csak az új munkahelyek kellenek. Kérem szépen! Ennyivel több munkahely és munkavállaló kell. Ugyanis semmit sem ér, ha létrehozunk ( mert afelől ne legyen kétség, hogy mi hozzuk létre, a mi pénzünkből ) 1 munkahelyet, ha rögtön megszűnik egy, vagy akár kettő.

Márpedig ez történik most újra. Jászfényszarun 75 új munkahelyet hoz létre egy koreai cég. Dunaújvárosban 800 dolgozót küldenek el. Bővül a büki Nestlé gyár 150 új munkahely jön létre. A komáromi Nokia elbocsájt 2300 dolgozót, ehhez hozzá csaphatjuk a beszállítók dolgozóit is akár több százat ( igaz, sok szlovák dolgozott Komáromban ). Német cég más országba telepíti gyártását a dunántúl több településéről. 142 dogozótól válnak meg. A közigazgatásból tömegével küldik el az embereket. Az oktatásból szintén ( sajnos ).

Bevezetik a lakhatási támogatást. Otthonától távol munkát vállalónak támogatják az albérletét. Felülvizsgálják a megváltozott munkaképességűek státuszát. Túl sok a jogosulatlanul járadékot igénybevevő "megváltozott munkaképességű". Hatalmas járulékot fizetnek a 25 fő feletti cégek évente az államkasszába, ha nem foglalkoztatnak "rehabos" dolgozót. Programok voltak és indulnak újak a gyedről visszatérők, a pályakezdők, az 50 év felettiek, a kisebbségiek munkaerőpiaci esélyeinek növelésére.  Minden kis eredménynek örülni kell. De lássunk tisztán! Az új munkahely még semmit nem jelent. Több munkavállaló kell. Akik dolgoznak.

Hetvenhatezerrel dolgoznak többen, mint egy éve. Üdvözlendő. Hurrá! Makrogazdasági szinten elenyésző.


Hiába érkezik egy támogatott munkaválalló egy üres munkakörbe, ha közben a tölcsér másik végén kiesik egy egészséges, eddig nem támogatott munkavállaló. Aki persze most támogatott lesz álláskeresőként. A különbség annyi, hogy a szociális alapon adott juttatásokat megnyírbálják. Ezért valamivel kevesebb lesz a kiadás.

A kormány döntésein múlik minden. A kormány döntései között vannak - szerintem - igazán jó, szakmai döntések, melyek a munkaerőpiac szempontjából indokoltak, de semmit nem érnek, ha nagy politikai szinten nem támogatják a döntésekkel. Márpedig a gazdasági szabadságharc őrület, a kevély tárgyalási stílus és a nem létező tárgyalási pozíciók tartása egyáltalán nem kedvez nekünk.

Szíve joga a mindenkori kormánynak a saját elképzelése, álmai, tervei mentén a saját stílusában kormányozni. Ha megnézzünk egy másik közép-európai országot pl. Lengyelországot és az ő gazdasági mutatóit, ( nem csak a térképen ), akkor egészen bizonyossá válik, hogy van sokkal eredményesebb út.

Amíg nem dolgozunk többen, mint amennyit el kell tartani, addig nem lesz jobb. Ehhez sokkal több dolgozó ember kell. Direkt nem írok számot, nehogy valaki programbeszédnek vélje :)  Nem csak új munkahelyek.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: munka gazdaság kormány leépítés álláskeresés munkanélküliség lakhatási támogatás munkahely munkaerőpiac foglalkoztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://hrblog.blog.hu/api/trackback/id/tr924736904

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy újabb piramisjáték omlott össze 2012.08.29. 00:32:37

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bezárta a Zeekrewards néven működő piramisjátékot, amibe Magyarországról is sok befektető beszállt, írta a Forbes online gazdasági portál.  Az oka az volt a SEC közbelépésének, hogy a piramis játék elven működő rendsz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása